Vragen over Rendementors? Bel met: 050 230 8323

okt 15, 2015

Oranje

"Hoe kan ik beter duidelijk maken wat ik allemaal doe"? Vroeg ik aan een marketing deskundige. Hij adviseerde om een keer een blog te schrijven. "Een blog? Waar moet dat over gaan dan?" vroeg ik. Zijn advies was: iets actueels, wat veel mensen interesseert, het liefst iets wat ook relatie heeft met jouw werk.

Deze week werd er veel geschreven en geroepen over het Nederlands Elftal. Diverse "beste stuurlui" hebben een mening. Het ligt aan de coach, de houding van spelers, de manier van spelen, de leeftijd of het (gebrek aan) talent. Over 1 ding zijn ze het allen wel eens: het is momenteel geen team. Maar wat is nu eigenlijk een goed team?  En waarom presteert Oranje dan niet?

De reden dat teams niet of minder presteren, kan diverse oorzaken hebben. Dit kan op technisch vlak liggen maar ook bijvoorbeeld op tactisch of fysiek vlak. Daarnaast is het sociale vertrouwen erg van belang. Sociaal vertrouwen betekent dat je je goed voelt in je team, dat teamgenoten elkaar respecteren, dat de sfeer goed is en dat je samen plezier hebt. Dat was bij Oranje in 1988 het geval, met als resultaat het Europees kampioenschap en in 1990 ontbrak dat en ging het zelfde team roemloos ten onder. Later gebeurde dat in 2000 (halve finale EK) en 2002 (uitschakeling voorronde WK) opnieuw. Vaak liggen de verhoudingen binnen een team ongeveer als volgt: technisch vertrouwen (25%), tactisch vertrouwen (15%) en sociaal vertrouwen (60%).

Om als team te presteren, zijn er 6 fasen nodig die doorlopen moeten worden. Als 1 fase ontbreekt, lukken de volgende fases ook bijna niet.

1) gezamenlijk doel. Ik neem aan dat dat bij Oranje aanwezig was. Iedereen wilde zich plaatsen voor het EK.

2) geen sterke onderlinge relaties. Uit de lichaamshouding en de manier waarop de spelers en coaches op elkaar reageren tijdens en na de wedstrijd, blijkt dat er geen goede onderlinge relaties zijn. Met andere woorden: er is weinig sociaal vertrouwen. Spelers helpen elkaar niet bij een tegenslag maar kruipen in hun schulp en zijn vooral met zichzelf bezig. Dit is ook wat we de hele kwalificatiereeks hebben gezien: een team zonder vertrouwen.

De volgende 4 stappen om tot een goed team te komen, zijn dan eigenlijk al niet meer echt van belang. Deze stappen (juiste rol voor iedereen, gezamenlijke verantwoordelijkheid, belonen en waarderen en onderling respect) komen namelijk pas echt goed tot uiting als de onderlinge relatie tussen speler-coach en spelers onderling goed is.

Danny Blind heeft het veel over techniek en tactiek. Als hij echter echt stappen wil zetten, zal hij in eerste instantie moeten werken aan de onderlinge relatie met en tussen de spelers.

Wat dit hele verhaal met mijn werk te maken heeft? Dagelijks kom ik binnen bedrijven situaties tegen die met gedrag te maken hebben. En steeds vaker maakt de bedrijfscultuur en het gedrag van de medewerkers het verschil tussen winst en verlies. Of het nu op het veld is of in de jaarrekening.

 

 

Reactie plaatsen

Vul het onderstaande veld alstublieft niet in!

Bel ons op:050 230 8323

Of vul uw telefoonnummer in. Wij bellen u dan zo snel mogelijk terug.

LinkedIn

Daniel Bies

Daniel Bies

Owner at RendeMentors BV
Ga naar LinkedIn